Suedia dispune de sisteme electrice pe autostrăzi care funcționeză pe drumuri publice. Proiectul pe doi ani vizează reducerea poluării și a consumului de energie al camioanelor.
Situat la nord de Stockholm, sistemul de autostrăzi (eHighway) permite vehiculelor electrice să funcționeze pe drumurile publice.
Procesul sistemului eHighway
Prima autostradă electrică din Suedia permite ca camioanele electrice să opereze de-a lungul unei șosele de autostradă de două kilometri. Pentru test, o pereche de camioane electrice hibride diesel-electrice sunt folosite pentru a transporta mărfuri, deoarece acesta este unul dintre mijloacele principale de transport de mărfuri în întreaga țară.
Potrivit lui Anders Berndtsson, strateg șef al Administrației Transporturilor din Suedia, sistemul ehighway face să dispară dependența camioanelor de combustibilii fosili: “Până la urmă, cea mai mare parte a mărfurilor transportate în Suedia merge pe drum, dar numai o parte limitată mărfurile pot fi mutate în alte tipuri de trafic. De aceea trebuie să eliberăm camioanele de dependența lor de combustibilii fosili, astfel încât să poată fi folosiți și în viitor. Drumurile electrice oferă această posibilitate și sunt o completare excelentă a sistemului de transport “, a declarat Berndtsson.
Compusă din fire electrificate care rulează deasupra capului, autostrada electrică conectează camioanele electrice prin intermediul liniilor electrice. Astfel, cele două vehicule diesel hibride funcționează în cadrul unui sistem catenar.
O caracteristică care adaugă inovația la autostrada electrică a Suediei este sistemul tehnologic hibrid. Camioanele hibride au un motor tradițional cu combustie și o mașină electrică. Pentru a funcționa pe autostrada electrică, un senzor amplasat deasupra vehiculului detectează liniile de alimentare disponibile pentru a se conecta la sistem. Fiecare camion conține un pantograf (cunoscut și ca un colector de curent, este un dispozitiv montat pe acoperișul vehiculului pentru a colecta energie prin contactul cu un cablu de alimentare frontal) care poate fi gestionat automat sau manual prin șofer.
Când ajungem la capătul autostrăzii electrice, sistemul se schimbă fără probleme de la o sursă de alimentare la alta. Tehnologia pantografului a fost dezvoltată de compania germană de tehnologie, Siemens.
Proiectul cuprinde un test de doi ani pentru a evalua performanțele sistemului în timp ce se desfășoară în căi rutiere cu alte tipuri de vehicule. De asemenea, testul cuprinde evaluarea sistemului în timp ce funcționează în condiții meteorologice diferite. Sistemul eHighway a fost inspirat de dorința Suediei de a proteja mediul înconjurător de poluarea cu combustibili fosili.