Tehnologia suedeză Einride nu are faima lui Tesla, nici experiența în producția de automobile precum Volvo. Cu toate acestea, în cazul în care compania reușește să își îndeplinească ambițiile, va avea un camion fără șofer în stare de funcționare înaintea oricăror constructori de autovehicule. Nu mai puțin important, va avea un sistem de transmisie electrică.
Cea mai bună semnificație este că a colaborat cu liderul multinational al mărfurilor Lidl. În octombrie anul trecut, Einride a lansat o declarație care explică modul în care va sprijini Lidl în tranziția sa spre transportul electric și autonom. Lantul de supermarketuri are ca scop reducerea emisiilor cu 40% in Suedia pana in 2035. Compania a trecut deja la combustibili cu emisii mai reduse, cum ar fi biodieselul, dar acum vrea sa mearga pana la zero.
Înființată în 2016, Einride a dezvoltat T-pod, un camion electric care nu este capabil să funcționeze autonom, dar nici nu are un scaun pentru șofer, fără cabina, este mai mult spațiu pentru transmisie și pentru transportul de marfă. Realizat de o baterie de 200 KWh, acesta poate acoperi aproximativ 200 km într-o singură încărcare. De-a lungul acelei distanțe, are spațiu pentru 15 palete standard, egale cu 160 de picioare sau 15 mp. Greutatea sa maximă va fi de aproximativ 20 de tone și va fi vândută la aproximativ 150.000 de dolari pe unitate.
Compania intenționează să înceapă un program pilot care utilizează T-pod până în al treilea trimestru al anului 2018. Vehiculul se va deplasa în jurul orașului Halmstad pe coasta vestică a Suediei, transportând produse reale Lidl și conducând traficul suedez. Cu toate acestea, la început T-pod-ul va fi monitorizat la distanță de un șofer uman, gata să preia roata când este necesar. Autonomia totală, cel puțin la începutul pilotului, nu a fost încă atinsă, dar Einride intenționează să reducă lent implicarea umană, mergând de la 1 la 10 camioane pe șofer la distanță.
Totuși, T-pod-ul face o propunere interesantă. Atâta timp cât distanța nu este prea mare, companiile pot să opereze acum un vehicul la costuri extrem de reduse ale forței de muncă. În plus, costurile de întreținere și combustibil asociate cu utilizarea unui motor tradițional cu combustie sunt eliminate.
Până în 2020, compania dorește să construiască 200 de vehicule, iar acest lucru s-ar putea dovedi a fi destul de ambițios pentru o firmă care, până atunci, va exista mai puțin de 5 ani. Dar dacă privim pe termen lung, Einride are planuri mai îndrăznețe. Obiectivul său este ca 40% din transportul rutier suedez să fie realizat cu vehicule proprii începând din 2035. Acest lucru este optimist, având în vedere progresele pe care le-ar fi făcut marcile concurente. Producția Semi-ului Tesla, de exemplu, un camion electric extrem de autonom, este programată să înceapă în 2019. Dacă Einride reușește să-și îndeplinească promisiunea și își preia autoturismul electric autonom în exploatare comercială înainte de sfârșitul acestui an, are o poziție fermă de a prelua în viitor mai multe vagoane de pe piața transporturilor de mărfuri.