Pe drumurile din Europa putem întîlni diferite camioane. Toate sunt identice la prima vedere, dar în același timp complet diferite. Principalele diferențe, desigur, sunt caracteristicile lor tehnice. Putem vedea în unele țări europene tipul de tractor american, care atrage imediat atenția datorită designului său excepțional. De ce există atât de puține truck-uri americane pe vechiul continent și cum diferă acestea de camioane produse pentru piața europeană?
1.Lungimea
Una dintre principalele diferențe ale camionului american, reprezintă lungimea, fiind mult mai lung decât cel european. Acest lucru este foarte important atunci când operează un camion în Europa, unde se impun restricții privind lungimea vehiculelor și compoziția acestora. Principalul motiv al acestor restricții este că Europa are o densitate mare a populației, iar în unele locuri drumurile sunt destul de înguste. În America, astfel de probleme sunt mult mai puține, deci nu este nevoie de o limită a lungimii tractoarelor și a legăturilor acestora.
2. Numărul de axe
La crearea camioanelor americane și europene, au fost luate în considerare diferite criterii și cerințe, precum și condițiile de funcționare. Aproape toate camioanele americane au trei axe, iar cele europene sunt de obicei biaxiale.
“Americanul” cu axa suplimentară are un avantaj în ceea ce privește sarcina, care este distribuită de-a lungul axelor trenului rutier. Dacă încărcați complet un camion cu remorcă, întreaga greutate a sarcinii distribuite uniform pe axele tractorului.
“Europeanul” din cauza construcției biaxiale pe un drum plat nu va fi o problemă, dar poate apărea în timp ce conduceți în sus. Greutatea acestor trenuri rutiere este redistribuită: singura axă a tractorului se eliberază astfel încât cea mai mare parte din greutatea merge la axele semiremorcii.
De ce americanii au nevoie de un tractor cu trei axe?
America de Nord este o regiune imensă cu condiții naturale foarte diferite. În funcție de sezon și de teren, temperatura poate varia de la -40 la +40, iar încărcătura trebuie transportată, indiferent de vreme și de teren. Prin urmare, pe autostrăzile Americii, tractoarele călătoresc în mod constant, care transportă diferite încărcături în locuri diferite.
Viteza și alt drum convenabil pavat numai în principalele zone, iar clienții sunt situate în diferite locuri din America, astfel încât va trebui să efectueze sarcini chiar și pe drumuri pietruite, pante abrupte, drumuri de gheață și zăpadă. Prin urmare, tractorul american trebuie să fie astfel încât să poată funcționa la fel de bine în orice condiții care ar putea apărea pe acest continent.
3. Motorul
Motorul din tractorul american este întotdeauna în partea din față a cabinei șoferului. Compartimentul motorului este de aproximativ jumătate de metru și garantează o mai mare siguranță atunci când se ciocnește pe șosea. Confortul șoferului este, de asemenea, semnificativ mai mare decât în cazul tractorului european. Așezarea între axe este mult mai convenabilă – mai puțin agitat, mai puțin zgomot de motor și vara cabina nu se încălzește atât de repede.
Deoarece “americanul” este mai lung, cabina are un loc de dormit mai spatios, care serveste, de asemenea, ca un corp aerodinamic. Lungimea și frontul ascuțit al tractorului american îl face mai raționalizat, ceea ce ajută la economisirea combustibilului.
Avantajele tractoarelor europene sunt, de asemenea, evidente: șoferul este așezat pe puntea din față, deci este mai bine să vadă drumul, iar tractorul în sine este mult mai scurt, prin urmare semiremorcile sunt mult mai manevrabile.
4. Consumul
Comparativ cu camioanle europene, cele americane au un consum mai mare de combustibil ajungînd chiar la o diferenșă de 2-3 ori mai mare, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru ei, din motiv că costul unui litru de motorină e cu mult mai ieftin decît în Europa.
5. Capacitate de încărcare
Camioanele europene au capacitate de încărcare de 2 ori mai mare decît cele americane.
Potrivit experților, ambele tractoare – atât americane, cât și europene – sunt destul de bune, totuși, varianta europeană din America nu ar fi fost rădăcină, la fel ca și “americanul” în Europa.