Moldova se înscrie la transportul digital cu e-CMR

Moldova se înscrie la transportul digital cu e-CMR

Digitalizarea se răspândește în țările mari și mici, Est și Vest, cele mai recente fiind cele din Moldova, care se înscriu la e-CMR, afirmă Uniunea Internațională a Transportului Rutier, apropiindu-se de operațiunile de transport digital complet, cu ajutorul unor trimiteri electronice.

Prin eforturile depuse de IRU, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), industria transporturilor din Moldova, vor beneficia de reducerea costurilor prin introducerea și schimbul de date mai rapid și mai transparent, ceea ce va îmbunătăți competitivitatea pe piața internațională.

Utilizarea e-CMR este primul pas spre trecerea inevitabilă către operațiuni fără hârtie – inclusiv prin utilizarea sistemelor digitale de tranzit vamal, cum ar fi TIR – pentru a stabili infrastructura digitală critică pentru noile inovații în domeniul transporturilor.

Normele privind transportul mărfurilor la nivel internațional sunt reglementate de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind transportul de mărfuri, CMR (Convenția privind contractele de transport internaționale de mărfuri pe şosele). Operatorii de transport, șoferii și cei care recepţionează mărfurile transportate utilizează o scrisoare de trăsură CMR, care până de curând a fost emisă numai pe suport de hârtie.

Lansarea oficială a e-CMR a fost făcută în ianuarie 2017, când primul transport internațional dintre Spania și Franța a avut loc cu ajutorul facturii electronice. Sistemul este funcțional, ușor de implementat și de utilizat. Este posibil ca acest lucru să accelereze aderarea la e-CMR și în alte țări – sporind potențialul în beneficiul tuturor părților interesate.

Principalele avantaje ale e-CMR:

-Reducerea costurilor;
-Reducere de 3-4 ori a costurilor de procesare;
-Accelerarea activității administrative (reducerea contribuției, lipsa hârtiei și a lucrărilor de arhivare, eliminarea nevoii de faxuri / copii / scrisori etc.)
-Accelerarea facturării;
-Scăderea numărului de neconcordanțe în timpul expedierii și primirii;
-Creșterea transparenței;
-Precizia datelor;
-Controlul și urmărirea elementelor;
-Accesul la informații și confirmarea primirii și livrării în timp real.

Protocolul e-CMR a intrat în vigoare la 5 iunie 2011, iar până în prezent părțile contractante sunt: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Iran (Republica Islamică), Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Republica Moldova , Federația Rusă, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Turcia.

 

Sursa: iru.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *