Din 14 decembrie 2018, în Rusia, va fi cerut certificatul care atesta competența profesională internationala

Din 14 decembrie 2018, în Rusia, va fi cerut certificatul care atesta competența profesională internationala

Dragi transportatori,

Vă informăm că, în conformitate cu alin. 12.3 din ordinul Ministerului Transporturilor din Rusia, din 28 septembrie 2015 № 287 „Cu privire la aprobarea cerințelor profesionale și de calificare pentru angajații persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali implicați în transportul rutier și vehicule terestre electrice urbane“. Conducătorii auto internaționali pe lângă permisul de conducere corespunzător categoriei respective trebuie să obțină, în plus, certificatul de compentență profesională (CPC) de transport rutier internațional.  Această cerință intră în vigoare în Rusia și va fi monitorizată în timpul trecerii, de orice fel , la punctel vamale de control începând cu 14 decembrie a acestui an. Această cerință se aplică nu numai pentru șoferii ruși, ci tuturor șoferilor care efectuează curse internaționale  ce presupun tranzitarea  teritoriului Rusiei.

În conformitate cu art. 43 p. 4 și 5, Codul transportului rutier al Republicii Moldova nr. 150 din 17 iulie 2014, certificatul de competență profesională a operatorului de transport rutier internațional  poate fi obținut prin trecerea cursului de perfecționare de 38 de ore și trecerea examenului de calificare sub forma unui test. Valabilitatea unui astfel de certificat este de trei ani.

În țara noastră Centrul de Instruire CIPTI este acreditat de Academia IRU în ceea ce privește instruirea cursanților în conformitate cu cerințele și regulile de transport internațional al sistemului TIR. Centrul de instruire CIPTI a dezvoltat și implementează cu succes un program de studiu cu durata de 5 zile cu absolvirea examenului de comisie în ultima zi. Cei care au trecut examenul vor primi un certificat de la Academia Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU).

Astfel, șefii sunt sfătuiți să-și trimită șoferii care efectuează curse de transport internațional la cursurile de instruire, înainte de 14 decembrie 2018.

Pentru instruire, trebuie să contactați centrul de instruire CIPTI. Pentru mai multe informații despre curs, vizitați site-ul www.cipti.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *